Barnmorskan...

Idag har jag verkligen haft en slappedag. Sovit läääänge. Klockan 15.20 var det dags att gå till barnmorskan få rutinkoll. Vi satt och pratade lite om stress och hon ville att jag nu ska försöka koppla av och njuta av min ledighet. Kollade mitt bloftryck också och det var ok. Nu skulle vi lyssna på bebbens hjärtljud och det dunkade jättefort, lillans puls var hög som bara den. 185 slag i minuten, det brukar ligga mellan 140-150. Min barnmorska sa åt mig att sitta ut och vänta i en halvtimme , skulle vi kolla om pulsen gått ner . Ni kan tänka er att man är lite orolig. Den halvtimmen kändes grymt lång, tänkte det värsta. Nu kom barnmorskan ut och ropade in mig igen, jag la mig på sängen och nu lyssnade vi med spända öron, pulsen hade gått ner igen TACK!!. Vi blev båda lättade och jag pustade ut. Varför hade den gått upp till 185? Fick svaret att när barmorskan började känna på magen och mäta så blev lillan orolig antagligen och då gick pulsen upp. Stackars liten. Det är bara vad barnmorskan tror. Det viktigaste är att den gick ner iallfall. Så nu ska jag vila mig så mycket jag bara kan. Efter besöket var jag helt utmatttad. Gick till affären och köpte lite mat, gick hem, åt, och sedan sov jag.

Hoppas det blit fint väder imorgon så man kan få lite färg....

Natti natt på er!Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0